Sfeer maken met tuinverlichting

Overdag ziet uw tuin er schitterend uit door alle kleuren, planten, gebruikte materialen als hout en steen. Maar hoe krijgt u 's avonds nou sfeer in de tuin?

Licht gebruiken

Wanneer u uw lichtplan voor de tuin ontwerpt is het belangrijk dat u er zich van bewust bent waar u het licht en de reflectie van het licht wenst. Zo kan u langs het huis bijvoorbeeld werken met sokkellampen, grondspots of wandlampen. In binnen elk van deze categorieën kan u weer kiezen of u wil werken met strijklicht langs de muren of dat u diffuus licht gebruikt.

Lichtgevende plantenpotten

Licht en schaduw

Wat van belang is om een sfeervolle omgeving te creëren is dat u werkt met licht en schaduw. Een paar lichtmasten zodat uw tuin net zo goed verlicht is als een voetbalveld zal geen sfeer geven. Slechts een paar solar lampjes zal niet genoeg licht geven. De meeste mensen plaatsen enkele sokkellampen en of paallampen en naast de deur een buitenwandlamp. Dat is jammer. Met buitenlampen kan u veel meer met licht spelen door ook te werken met spots, grondspots en wandverlichting.

Grondspots

Grondspots zijn op meerdere manieren te gebruiken. Zo kan u grondspots gebruiken als accentuering van voetpaden of terrassen. Hiervoor gebruikt u grondspots met een lage lichtopbrengst. Ook kan u grondspots gebruiken om planten of wanden uit te lichten. Hiervoor gebruikt u grondspots met een hogere lichtopbrengst. Door het uitlichten van elementen als planten in de tuin creëert u sfeer maar heeft u indirect ook functioneel licht.

Planten uitlichten met behulp van spots

Buitenspots

Om planten en wanden uit te lichten kan u ook buitenspots gebruiken. Buitenspots hebben als voordeel t.o.v. grondspots dat u deze kan richten waar grondspots als voordeel hebben dat ze mooi weggewerkt zijn.

Wandverlichting

Door het uitlichten van wanden of schuttingen zorgt u dat de tuin ruimtelijker oogt. Dit effect is vergelijkbaar met het sluiten van gordijnen zodat u niet in een zwart gat zit te kijken. Hiervoor zijn met name up-down wandlampen uitermate geschikt.

Buiten wandverlichting

Sfeer creëren in de tuin

Sfeer creeren is niet moeilijk. Bedenk goed wat u wil uitlichten en gebruik verschillende soorten van armaturen als (grond) spots, en breedstralers. Denk niet alleen functioneel maar ook esthetisch, voor zowel armatuur als licht.