Schilderijverlichting kiezen

U heeft een schilderij of kunstwerk in uw woning of op uw kantoor en u wenst dit beter uit te laten komen door licht.

Een schilderij belichten

Een schilderij kan u op verschillende manieren uitlichten. Een veel gebruikte manier is om uw schilderij te verlichten is met een klassieke of moderne schilderijlamp.

Schilderij belichten


Andere mogelijkheden om uw schilderij of kunstwerk te verlichten zijn met behulp van een plafondspot of een klemlamp. Het voordeel van een plafondspot is dat het licht egaler verdeeld zal worden dan met behulp van een schilderijlamp of een klemlamp. Het licht van een schilderijlamp zal met name bij een groter schilderij onderin minder zijn dan bovenin. Het voordeel van een schilderijlamp of een klemlamp is echter dat de stroomtoevoer flexibeler is. Vaak worden schilderijlampen geleverd met een snoer, stekker en schakelaar. Een klemlamp is altijd voorzien van een snoer.

Keuze lichtbron schilderijlamp

Voor het verlichten van een schilderij kan u gebruik maken van LED of halogeen. TL of spaarlampen zijn eigenlijk niet geschikt door de lage RA waarden en het ontbreken van cruciale kleuren in het licht. Halogeen is per 1 september 2018 verboden om te produceren of te importeren waardoor LED de beste keus is. U kan nog wel gebruik maken van halogeen voor uw schilderijverlichting zolang deze leverbaar blijven maar uiteindelijk zal u deze moeten vervangen door LED. Een groot voordeel van LED is dat het geen UV licht bevat waardoor uw schilderij niet verkleurd door het kunstlicht.

Kleurtemperatuur

Wanneer u een kleurtemperatuur uitkiest zijn er twee tegenstrijdige belangen. Enerzijds wilt u een sfeer creëren anderzijds wilt u de kleuren van het schilderij recht aandoen. Een gezellige sfeer creëert u met behulp van warme kleuren van 2200 - 2700K, terwijl de kleuren van het schilderij beter tot hun recht komen bij daglicht kleuren, 5000-6500K. Voor een woonkamer adviseren wij 2700 tot 4000K afhankelijk van de persoonlijke smaak. Wanneer het schilderij in een hal hangt adviseren wij om wat meer richting daglicht te gaan en te kiezen voor 4000-6500K. Uiteraard is dit afhankelijk van uw persoonlijke smaak.

Stralingshoek

Wanneer u kiest voor een schilderijlamp welke u boven het schilderij plaatst dan is de stralingshoek niet van belang. Het armatuur is speciaal ontworpen om te voorzien in een goede belichting van een bijpassend schilderij. Wanneer u kiest voor een spot dan is de stralingshoek in combinatie van de afstand tussen het armatuur en het schilderij wel van belang. Wanneer u kiest voor een smalle bundel en hem dicht op het schilderij plaats zal hij slecht een detail van het schilderij belichten. Een te brede bundel zal het effect van uitlichten teniet doen. De losse lichtbronnen welke wij middels de site aanbieden hebben meestal een bundelbreedte van 36 graden. Wanneer u een andere bundelbreedte wenst kan u het beste contact opnemen met onze klantenservice. Het telefoonnummer vindt u onderaan deze pagina.

stralingshoek


Conclusie keuze schilderijlamp

Een schilderijlamp kiezen is afhankelijk van waar u een voedingspunt heeft of bereid bent te maken, de grote van het schilderij en de sfeer die u wenst te creëren. De mooiste oplossing is een kwestie van smaak. Wij helpen u graag in uw afwegingen.