Onderhoud tuinverlichting

Is onderhoud van tuinverlichting belangrijk dan? Veel mensen beseffen niet dat buitenverlichting onderhoud nodig heeft. Wanneer er geen onderhoud aan tuinverlichting plaatsvind kan een buitenlamp, afhankelijk van de omstandigheden, binnen een jaar al sporen van verval gaan vertonen.

buitenlampen

Oorzaken noodzakelijk onderhoud

Tuinverlichting wordt van uitstekende materialen gefabriceerd om tegen de extreme invloeden van wind, water en vervuiling te kunnen. Maar net zoals bijvoorbeeld bij een auto de pekel en vogelpoep snel verwijderd moet worden om aantasting van de autolak te voorkomen is dit net zo het geval bij tuinverlichting.

Wanneer u in de omgeving van de zout water woont zoals de zee dan zal de zilte licht zout deeltjes achterlaten op uw armatuur. Zout is extreem schadelijk voor uw tuinverlichting en zal regelmatig verwijderd moeten worden. Ook kan uitstoot van sommige fabrieken in uw woonomgeving extra vervuiling van bijvoorbeeld metaal deeltjes kunnen zorgen. Maar ook wanneer u vrij woont, dan nog zal vervuiling uw armatuur bereiken.

Onderhoud per soort armatuur

RVS armaturen

In tegenstelling tot wat de naam "RVS" doet vermoeden is RVS het meest onderhoudsgevoelig van alle soorten tuinverlichting. RVS wordt in de volksmond Roest Vrij Staal genoemd. De correcte benaming is echter Roest Vast Staal. RVS is een legering van verschillende metalen met als doel de roestvastheid te versterken. Er bestaan verschillende kwaliteiten legeringen. Hoe duurder hoe beter de roestvastheid. RVS als consumenten verlichting is vrijwel altijd een goedkopere legering welke veel onderhoud vereist.

Voor RVS bestaan speciale RVS reinigers. Deze reinigers verwijderen het vuil en herstellen de beschermende laag van het armatuur. Wanneer u het armatuur gereinigd heeft met een sopje, bijvoorbeeld tijdens het lappen van de ramen, dient u het armatuur daarna met een RVS reiniger in te wrijven. Deze behandeling dient vier maal per jaar te gebeuren. Wanneer u in de omgeving van de kust woont is het zeer belangrijk deze interval strikt aan te houden om corrosie te voorkomen.

Gelakte armaturen

Gelakte armaturen hebben minder onderhoud nodig dan RVS. De aangebrachte laklaag zal extra bescherming bieden. Maar toch is onderhoud hier niet minder belangrijk. Metaaldeeltjes in het vuil zullen de laklaag gaan aantasten. Op de vervuiling kunnen zich mossen en algen gaan ontwikkelen waarvan de wortels de laklaag verder zullen aantasten. Gelakte armaturen dienen twee maal per jaar gereinigd te worden. Ook hiervoor geld dat een sopje waarmee u de ramen lapt uitstekend geschikt is.

Kunststof armaturen

Kunststof heeft het minste last van vervuiling. Eenmaal reinigen per jaar met een sopje is voldoende. Toch ontloopt kunststof de aantasting door de natuur niet. Kunststof zal door zon en wind sneller dan metaal verkleuren of bros worden en hierdoor kapot gaan.