Onderhoud tuinverlichting

Is onderhoud van tuinverlichting belangrijk?

Veel mensen realiseren zich niet dat buitenverlichting onderhoud nodig heeft. Toch is goed onderhoud essentieel om de levensduur van uw tuinverlichting te verlengen. Zonder regelmatig onderhoud kan een buitenlamp – afhankelijk van de omgeving – al binnen een jaar sporen van verval vertonen, zoals verkleuring, roest of beschadiging.

Antracietkleurige tuinpaal in een herfstachtergrond voor een vervallen schuurtje

Waarom is onderhoud van tuinverlichting nodig?

Tuinlampen worden vervaardigd van degelijke materialen om bestand te zijn tegen weer, wind en vervuiling. Toch is dat niet voldoende om schade op lange termijn te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een auto: vogelpoep of pekel kan de lak aantasten als het niet wordt verwijderd – hetzelfde geldt voor uw buitenlampen.

Woont u nabij de kust? Dan zorgen zoute zeewind en neerslag voor extra belasting. Zout is bijzonder schadelijk voor metalen onderdelen en moet regelmatig worden verwijderd. Ook industriële vervuiling – zoals metaaldeeltjes uit de lucht – kan de afwerking van armaturen aantasten. Zelfs in landelijke gebieden is vervuiling onvermijdelijk.

Onderhoudstips per type armatuur

RVS tuinverlichting

Hoewel RVS vaak wordt gezien als "roestvrij staal", is de juiste benaming eigenlijk roestvast staal. Het is een legering die roestvorming tegengaat, maar niet volledig voorkomt. In de consumentenmarkt wordt meestal een goedkopere RVS-legering gebruikt die relatief gevoelig is voor corrosie en dus meer onderhoud vereist.

Gebruik voor RVS-lampen speciale RVS-reinigers. Deze verwijderen vuil en herstellen de beschermende laag van het armatuur. Reinig eerst met een mild sopje (zoals bij het ramen wassen), en behandel daarna met een RVS-reiniger. Voer deze behandeling idealiter vier keer per jaar uit – of vaker als u aan zee woont.

Gelakte armaturen

Gelakte buitenlampen hebben dankzij de laklaag extra bescherming tegen weersinvloeden, maar ook deze zijn niet onderhoudsvrij. Vuildeeltjes kunnen de laklaag aantasten en mossen of algen kunnen zich erop hechten. Deze plantjes hebben wortels die de lak beschadigen en zo roestvorming versnellen.

Wij raden aan gelakte armaturen twee keer per jaar schoon te maken met een mild sopje. Zo blijft de laklaag in goede conditie en voorkomt u schade op lange termijn.

Kunststof armaturen

Kunststof buitenverlichting is het minst gevoelig voor vuilaanslag en corrosie. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt met lauw water en een sopje is vaak voldoende. Houd er wel rekening mee dat kunststof onder invloed van zonlicht en weersinvloeden sneller kan verkleuren of bros wordt, wat de levensduur verkort.

Conclusie

Of u nu kiest voor RVS, gelakt metaal of kunststof: onderhoud is cruciaal voor het behoud van uw buitenverlichting. Door slechts een paar keer per jaar uw lampen schoon te maken voorkomt u verkleuring, corrosie en schade. Zo blijven ze jarenlang mooi én functioneel.

Bekijk ons volledige assortiment buitenlampen en kies voor kwaliteit én duurzaamheid bij Lampenzo.